Zoeken in deze blog

donderdag 10 februari 2011

Power2Max: Vermogensmeter voor het brede sporterspubliek

Nieuwe vermogensmeter: Op basis van het SRM principe - wattagemeting bij het trapstel -tegen een duidelijk lagere prijs.


Het nieuwe systeem Power2max biedt het SRM principe aan tegen een vechtprijs: Saxonar, een op datazendtransmissie gespecialiseerde onderneming uit het Duits-Saxische Waldhufen vraagt 690 euro voor een sensor en vanaf 890 euro voor een trapstel (zonder kettingbladen) In vergelijkbare uitvoering is het systeem bij SRM ca. driekeer zo duur.
Voor de metingen maakt Saxonar gebruik van rekstroken die in een uitwisselbare trapstel “spider” het draaimoment meten die vanaf de kettingbladen worden overgedragen. Het principe is hierbij afgekeken van SRM wiens patent is afgelopen. De electronica is waterdicht en stevig in kunststof verzegeld. Het systeem is bij defect niet reparabel, alleen uit te wisselen. Firmware updates en calibratie is door de fabriek mogelijk. Van buiten is de batterij makkelijk toegankelijk. Een voordeel t.o.v. SRM die een voor een batterijwissel en nacalibratie dient te worden teruggestuurd naar de fabriek. Saxonar deelt mede dat calibratie ook na langdurig gebruik niet noodzakelijk is. De batterij gaat 300 tot 400 uur mee aldus de leverancier. Een in de trapstelspider geïtegreerde sensor registreert de trapfrequentie, dit vereenvoudigt de montage en voorkomt foutmeldingen.
De zendsignalen van de sonsoren zijn ANT+ compatibel. (oa Garmin) Saxonar bouwt geen fietscomputers. Compatibel trapstellen zijn SRAM, Rotor en TA. Zowel in de standaard als de compactuitvoering. BB30 voor SRAM en Rotor komen binnenkort beschikbaar.
Als test monteerden wij een 3D-Rotor-trapstel met SRAM kettingbladen en een Garmin Edge 500 computer. Voor de vergelijking gebruikte wij een beproefde PowerTap achterwiel die was aangesloten aan een tweede computer.
De twee systemen geven bij gebruik vrijwel identieke waarden aan. Dit bij zowel duur- als sprintbelasting. De verschillen op de display’s zijn ongeveer 1,3 tot 2%. De iets lagere PowerTap waarden, in vergelijk tot de Power2max, zijn waarschijnlijk het gevolg van wrijving in het aandrijfsysteem. De Power2max heeft ,volgens de leverancier, een nauwkeurigheid van +/- 2 procent. Onze tests tonen aan dat dit zelfs nog hoger is. Fantastisch is de temperatuur afhankelijke automatische nul-calibratie. Het toestel calibreert zelfstandig als de cranken minstens 5 omwentelingen stil worden gehouden. Volgens onze test functioneert dit prima. De sensor werd daarbij afgekoeld tot minus 5 graden en daarna bij kamertemperatuur ingezet. Een korte trappauze was voldoende om de temperatuurspanning te compenseren. Parallel aan de SRM biedt Power2max de mogelijkheid om voor professioneel m.b.v. gewichtjes de calibratie te controleren.
Minpunt: bij drie van de 5 (indoor)tests viel het weergavesignaal, tussen enkele seconden tot één minuut,  in totaal 5 keer uit. De oorzaak was onduidelijk. Volgens de leverancier zou dit het gevolg kunnen zijn van interferentie in de directe omgeving door andere zenders zoals WLAN.
De vermogensmeter Power2mas is gunstig geprijsd en eenvoudig te gebruiken. Het meetconcept, nauwkeurigheid en kwaliteit bevallen heel goed. Bepaalde details zijn zelfs beter opgelost als bij SRM.  De haperingen bij de indoortraining roepen wel vragen op. Hoe houdbaar het systeem in de praktijk is moet een duurtest uitwijzen.

(bron: vertaling Tour magazine februari 2011) 


In week 7 en 8 (14-28feb) zullen wij zelf het systeem gaan testen:  Testbericht volgt zsm !! Nieuwsgierig ? Info ?  mail ons via info@ultrabikes.com 

Geen opmerkingen: